3 Mayıs 2012 Perşembe

Kasımpatı çiçeği

Kasımpatı çiçeğinin Latince adı Chrysanthemum olarak geçer.Bu çiçeğin oldukça fazla miktarda çiçekleri vardır. Çinliler ve Japonların da ulusal bitkisi olarak geçen bitki ayrıca oldukça da dayanıklıdır. Kasımpatı çiçeği bakımı ve yetiştirilmesinde dikkat etmemiz gereken noktalar ise şunlar; Öncelikle belirtmemiz gerekir ki bu çiçek dayanıklı bir bitki de olsa şartlart değişmiyor ve çiçekli döneminde dikilmesi gerekirken, çiçekler bitince sökülmesi gerekiyor… Kasımpatının iyi çiçek açması içinse budama işlemini Mayıs ayında yapmanız gerekiyor.Fazla yaprakların ve çiçek tomurcuklarının çok olduğu yerlere torpil geçmeniz ve öncelik vermeniz gerekiyor.Bunun dışında yaz ayının ortalarında yani Temmuz gibi bu işlemi tekrarlamalısınız.Eğer ki çiçeğiniz bugünlerde açıyorsa böylece kasımpatı, çok uzun boylu olacaktır.Yağmur ve diğer dış tahribatlardan önlemek için mutlaka ve mutlaka bu çiçeğe içten ya da yandan destek vermelisiniz. Yurtdışından ithal edilen ürünler satan marketlerde bunlar için hazır ürünler bulunuyor.Eğer ki böyle birşey bulamıyor ya da imkanınız yoksa bunu, herhangi normal bir yada iki çubuğa ip bağlayarak bitkiyi sarıp halledebilirsiniz. Hep uzamak bu çiçek, tomurcuk ve sonrasındaki çiçekli dönemini bitirince onu tekrar budamalı ve kış içinde onu kısa tutmanız gerekmektedir.Bir de yapraklarının baş düşmanı olan şu sümüklü böcek, solucan, kırmızı örümcek, külleme hastalığı ya da kabuklu bit. gibi hastalıkların bulaşması mümkün.Bunlar içinde çareler bulunmaktadır.Sitemiz içerisinden arama yaparak bu konulara da ulaşabilirsiniz.

evde yetiştirilen bitkilerde sıcaklık nasıl olmalı ?

Evlerde yetiştirilen salon bitkileri,seralardan gelmiş olsalar bile, bizim sahip olduğumuzdan daima ılık iklim kökenlidir. Afrika menekşeleri ve çöl kaktüsleri gibi bitkiler fazla sıcaklık isterler ve dışarıya bahçeye konulduklarında yaşamlarını sürdüremezler. Sürekli ve sık sık değişikliklerin olduğu yerler onlara zararlı olacaktır. Hol radyatörlerinden sıcaklık uçup giderken ön kapı her zaman soğuk hava akımlarına açıktır. Bu çeşit düzensiz sıcaklık değişiklikleri bitki için zararlıdır. Yazın sıcaklık kışa göre 5-10°C daha fazla olmalıdır.bitkiler için ideal sıcaklıklar aşağıda belirtilmiştir. 27-28°C (80°F) Yüksek hava nen de salon bitkileri için maksimum sıcaklık 22-23°C (72°F) Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık. 15-16°C (60°F) Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık. 12-13°C (45°F) Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık. 5-10°C(36°F-42°F) Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı

çiçek bakımı ile ilgili bilgiler

Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış yapalım;genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır.Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinanın kilometre bakımını yapargibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerdede böyle düşünmek yanlıştır.Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilerede günlük su vermek gerekir.Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır.çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir.yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir.ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir.bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitlerini düşürmektedir.genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir.bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir.acaba bitki güneşmi görmüyor yoksa aydınlıkmı veya suyunumu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemliside siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkata edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

sardunya çiçeği

Anavatanı Güney Afrika olan sardunyalar hoş kokulu gür yeşilliği, parlak renkli demet demet çiçekleriyle şüphesiz dünyada en sevilen çiçeklerin başında gelir.

Yetiştirilmesi, çoğaltılması kolay,çeşitleri zengin,çiçek açma zamanı çok uzundur.Öyle ki uygun şartlar altında o zarif çiçeklerini yıl boyunca bizden esirgemez. Sardunyalar dört ana gruba ayrılır GENEL En yaygın olan tür budur.Tüylü yaprakları düzrenk veya ebruli ,yuvarlak dilimli,çiçekleri demetler halinde sarı ve mavi hariç her renkte,katmerli veya yalınkat olabilir.Boyu 30-60 cm.kadar,budanmazsa çok daha fazla uzayabilir.Çiçeklenme süresi çok uzundur.Çelik ve tohumdan kolaylıkla çoğalır. SAKIZ SARDUNYASI Bu sarkık dallı tür parlak etli yaprakları,beyazdan bordoya kadar değişen,katmerli veya yalınkat demetler halinde açan gösterişli çiçekleriyle bilinir.Esnek dalları 1 metreye kadar sarkabilir.Cüce türleri de vardır.Soğuğa karşı daha hassastır.Çelikten kolayca yetişir. CEYLAN Halk arasında ceylan ve ye karagöz olarak adlandırılan bu tür,sivri uçlu tüylü yapraklara ve açelyayı andıran çok gösterişli çiçeklere sahiptir.Bu çiçeklerin ortaları siyah,kenarları çok canlı renklerde düz veya ebruli olabilirler.Boyu 30 cm. den bir metreye kadar uzayabilir.Tek dezavantajı çiçeklenme süresinin diğer türlere göre kısa oluşudur. ITIR Çok eskiden beri evlerimizde yetişen ıtırın yalınkat ve pembe renkteki çiçekleri pek gösterişli değildir.Çiçeklerinden ziyade yapraklarının özel kokusuyla tanınmıştır.Garip şekilli,girintili çıkıntılı bu yapraklar cinsine göre gül,limon,nane ya da elma kokuludur.yaprakları hafifçe oğuşturduğunuzda o nefis aroması çevreye yayılır.Kurutulmuş halde pot pourri’lerde kullanılmaktadır. Kışa gerçekten dayanıklı tek sardunya türü, anavatanı Türkiye olan (pelargonium endlicherianum) dur.

en çok bilinen çiçek isimleri aşağıdaki listededir Açalya, açelya, adaçayı, ada karanfili, ağlayan gelin, akasya, amerikan hanımeli, ana kokusu, ananas, anasına babasına pay veren, ardıç, aslanağzı, ateş çiçeği, âvize fidanı, ay çiçeği, ayı pençesi, azelya, babunec, badem, ballıbaba, begonvil, begonya, benefşe, biberiye, boru çiçeği, boya çiçeği, buhurumeryem, cemali güzel, ciğerci sığırı, civan perçemi, çadır çiçeği, çadır perçemi, çakal nergisi, çalba, çan çiçeği, çarkıfelek, çıngırak otu, çiğdem, çingülü, çoban yastığı, çuha çiçeği, dağ çayı, dağ sümbülü, defne, deligül, devedikeni, devetabanı, dönbaba, ebegümeci, eğreltiotu, elma çiçeği, erguvan, erik çiçeği, eşek dikeni, eşek lâlesi, fesleğen, fındık çiçeği, fırıldık çiçeği, frezya, firuze çiçeği, fulya, galhatmi, gardenya, gâvur gülü, gecesefası, gelincik, gelinelçiçeği, geven, glayör, guğu çiçeği, gül, güldefne, gülgoncası, gülibrişim, gündöndü, günebakan, günüş gülü, hanım düğmesi, hanım sallandı, hanımeli, haseki küpesi, haşhaş çiçeği, hatmi, helyotrop, hercai menekşe, hezaren, horoz ibiği, hüsnüyusuf, ıhlamur, ıtır çiçeği, inci çiçeği, iris, itrişahi, kadife çiçeği, kahkaha çiçeği, kaktüs, kamelya, kan damlası, kandil çiçeği, karagözlüm, karanfil, kartopu, kasımpatı, kaynanadili, keşişbaşı, kevke, kına çiçeği, kirli hanım, koçuk, korunga, krizantem, kuşkonmaz, küpe çiçeği, küsme çiçeği, küstüm çiçeği, lâden ağacı, lale, lâle, lâle-i nu’man, lâtin çiçeği, leylak, leylâk, lilyum, lisan-i sevir, mahmur çiçeği, manisa lâlesi, manolya, melekotu, menekşe, menekşe gülü, menevşe, mersinağacı, meryamana eli, meryemana kandili, meyan, mimoza, mine çiçeği, mor salkım, mümüdük, müşgülüm, nane, nergis, nevruz çiçeği, nilüfer, orkide, orman gülü, ortanca, öksekotu, öksüzoğlan, öküz dili, papatya, patlak çiçeği, peleseng, petunya, piyan, portakal çiçeği, reyhan, rezene, sabun çiçeği, saffetiderûn, saksı çiçeği, saray çiçeği, saray patı, sardunya, sarı şebboy, sarmaşık, sediryaprağı, semen, sevgi çiçeği, sığırdili, sığırkuyruğu, sıklâmen, sim, susen, sümbül, sümbülteber, süsençiçegi, şakayık, şakayık-ı numan, şebboy, şeftaliçiçeği, terslâle, toprak kabul etmez, turna gagası, üçgül, vapurdumanı, yaban gülü, yanardöner, yasemin, yenibahar, yer somunu, yılan yastığı, yıldız çiçeği, yüksükotu, zambak, zerrin, zerrinkadeh, zeymuran, zeytinçiçeği, zülfüarus r.